În sfârșit, Fables în română


Basme. Eroi în exil. Volum 1 din serie. Ediție cartonată. Editura Grafic.

Scenariu: Bill Willingham. Desen: Lan Medina.

Cuprins: Fables: 1-5 (2002)

Rating: 4 din 5. De fapt, un 3 spre 4, dar hai, dăm 4 pentru idee și contextul întreg al benzili.

M-am bucurat să văd că Editura Grafic a publicat acest volum (indiferent dacă vom vedea sau nu și continuarea seriei), însă formatul cartonat și prețul mic sunt numai potrivite pentru a te lansa într-o serie multi-premiată și extrem de celebră în piața de comics de-afară. Ideea din spatele benzii nu e rea deloc, dar nici nouă. Aduci în lumea noastră personaje din lumea basmului. Am mai văzut asta în Zeii americani ai lui Gaiman, am mai văzut asta în benzile cu super-eroi, iată că Bill Willingham aduce la rândul său în New York-ul de astăzi personaje celebre din poveștile și basmele citite de copii. Și nu doar povești și basme, pentru că am văzut o trimitere către lumea din Narnia, una către aventurile lui Don Quijote și tot așa…

Despre ce e vorba. În universul basmelor și poveștilor, în care erau o mie de regate magice și diferite, un inamic (numit Dușmanul) a început să le cucerească unul câte unul. Inamicul tuturor regatelor pare, după cum e desenat, un soi de faun, rămâne însă de văzut, prea multe în aceste prime numere nu aflăm. Cert e că o parte dintre cei care populau acele regate au reușit să se refugieze pe Pământ, unde cu ajutorul unei vrăji au luat chip uman și acum locuiesc într-o zonă a New Yorkului pe care ei o numesc Basmia. Cei care nu au putut fi mascați în oameni, și-au păstrat trăsăturile originale și sunt ascunși la o „fermă”, comunitate retrasă și închisă, pentru a nu fi dezvăluită întreaga poveste oamenilor obișnuiți. Mulți, mulți alții au murit însă în războaiele purtate contra Dușmanului sau au sfârșit prin a deveni sclavi sau ostași în armata sa cuceritoare.

Cititorul va întâlni din primele pagini câteva personaje de-a dreptul banale pentru memoria noastră: Albă ca Zăpada, care acum e un soi de viceprimar, Lupul cel rău, care e șerif, Făt-Frumos, fostul soț al Albei, Roșie-ca-Trandafirul, sora Albei, al cărei apartament e găsit răvășit și plin de pete de sânge, lucru ce va declanșa întreaga intrigă a primului volum și va pune pe jar comunitatea Basmiei pentru că unul dintre membrii ei e posibil să fie un criminal sadic, lucru care anulează acel pact făcut de personajele din regatele magice când au ajuns în lumea oamenilor. Pact pe care se bazează pacea și liniștea cartierului, dar iată că lucrurile nu mai stau așa, deși au trecut mai bine de 200 de ani de când creaturile și personajele poveștilor au căpătat cetățenie americană.

Povestea începe bine, un soi de urban fantasy noir, finalul e așa și așa. Ediția aceasta conține la final și un soi de proză despre Lupul cel rău și lupta sa contra Dușmanului, care te ajută să înțelegi mai bine contextul, cadrul general al poveștii. Desenele sunt bune, chiar și unele coperte incluse în volum, a căror artă nu seamănă cu restul desenelor, ci e mai degrabă un soi de artă desenată parcă în acuarelă. Dar, repet, ilustrațiile îmi plac, mult tuș, mult text, paginile din volum îmi amintesc de arta anilor 80-90, ceea ce e de bine.

Traducerea Iuliei Gorzo e bună și o recomand. M-am gândit mult la titlu, probabil că pe mulți va deranja faptul că s-a tradus Fables în Basme. Nici mie nu îmi sună grozav, deși dacă e să traduci, altfel nu se putea. Însă în context sună mai bine Basmia decât dacă ai fi lăsat Fabletown, așa că eu unul sunt mulțumit.

Recomand volumul pentru ideile bune din el și sunt curios cum va continua povestea. Sper să vedem un volum 2 cât mai curând la noi, deși editura Grafic publică în cel mai bun caz cam un volum pe an. Așa că probabil depinde și de vânzări, și de interesul stârnit. Și sper să fie cât mai mare, pentru că au în portofoliu Sandman, Saga, Hellboy și multe, multe alte serii mișto și ar fi păcat să nu vedem mai multe titluri de acest gen traduse în română și scoase la prețuri rezonabile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.