Un Verdon nou pe rafturile librăriilor


John Verdon – Nu trezi diavolul adormit! Paladin, 2021

Traducere: Laura Ciobanu

Notă Goodreads: 3/5

Iată că a apărut la Paladin și al treilea volum din Seria Dave Gurney, una din seriile polițiste care îmi plac mult și pe care le vânez când apar în librărie. Nu sunt multe astfel de serii, dar nici timpul meu nu mai e la fel de îndestulător pentru a descoperi comori printre traducerile de la noi. Am scris aici despre al doilea roman din serie care, în original, a ajuns la al șaptelea volum. La noi lucrurile se mișcă mai încet, important e că se traduc totuși noile volume.

Ca o constatare de început, particularitățile pozitive ale acestei serii – atenția pentru cuplul Gurney și construcția migăloasă a detaliilor, a intrigii, descrierea modului în care mintea umană urmărește conștiincioasă diverse amănunte pentru a extrapola sau pentru a construi scenarii spectaculoase, ei bine, cam toate aceste ingrediente le găsești din plin și în al treilea roman. Ce nu se mai găsește în aceeași măsură ca la primul volum, și chiar la al doilea, e misterul, doza de suspans și de nedumerire care erau motorul primelor romane. Aici intri mai greu în volum și cred că trebuie să citești aproape jumătate din intrigă pentru a înțelege cu adevărat miza cărții și pentru a te lăsa cuprins de febra cititului. Cumva, în ciuda lucrurilor plăcute și familiare, Verdon nu reușește să facă din cazul nerezolvat al unui criminal în serie un motiv suficient de bun pentru a rămâne lipit de fotoliu cu romanul în brațe. Și nu o să reușească asta nici la final. Ce-i drept, acumularea de evenimente și câteva mici mistere fac lectură suficient de plăcută cât să te lași dus de poveste. Însă cred că există o pantă descendentă între primul volum și acesta, vizibilă pentru un cititor fidel al seriei.

Ce e important de spus? Ideal e să citiți volumele în ordinea apariției. Fiecare are câte un caz de rezolvat, pe care îl va duce în cele din urmă la capăt pensionarul Dave Gurney, însă povestea pensionării sale, a soției și fiului, poveștile din jurul său tind să evolueze de la un volum la altul oferind un context care poate fi mult mai bine înțeles dacă ai trecut prin povești în ordinea scrierii lor. Volumul de față, de pildă, începe cu recuperarea medicală, după momentul final al precedentului roman în care doar șansa face ca Gurney să nu fie ucis. Rămâne cu o lovitură zdravănă la cap, cu urmele unei operații și cu o depresie groaznică din care va ieși doar când sesizează că un caz celebru, nerezolvat, pare să fi fost interpretat de poliție și FBI complet greșit. Și, ca de fiecare dată, când imaginea puzzle-lui e prea frumos desenată, Gurney reia piesele și își construiește propria imagine.

Nu voi scrie multe despre caz: cert e că ajunge la el făcând o favoare unei jurnaliste, veche cunoștință, a cărei fiică e angajată de un post de televiziune de scandal ce denaturează și exploatează evenimentele tragice pentru rating (vă sună cunoscut?), dar care îi oferă o șansă tinerei de a face primii pași în cariera de jurnalism. Motivul? O serie de interviuri cu familiile supraviețuitoare ale tuturor victimelor celebrului criminal Bunul Păstor, un caz celebru în care au fost ucise 5 persoane și care nu a fost rezolvat niciodată. Tânăra decide că merită să-și axeze licența la facultate, și în paralel șansa oferită de canalul de televiziune, intervievând familiile, analizând rememorarea evenimentelor și modul în care rudele au supraviețuit și depășit momentul tragic. Lucrurile care o încurcă? Un fost iubit care pare să îi șicaneze viața, pătrunzând ilegal în apartamentul ei și lăsând mici semne amenințătoare, dar și evoluția rapidă a poveștii după primul interviu televizat. Supraviețuitorii poveștii de demult încep să fie uciși unul câte unul, poliția crede că Bunul Păstor s-a întors, însă Gurney aruncând o privire peste caz și peste interpretările FBI-ului făcute de profileri pare să creadă că totul e greșit și că poliția nu s-a apropiat deloc de aflarea adevărului, fiind păcălită tot timpul de gesturile simbolice ale criminalului.

Cam de la jumătatea cărții, pe măsură ce cititorul află detalii despre crime, și prezentul poveștii o ia razna, romanul devine interesant. Și dincolo de cuplul Burney, detectivul pensionat și soția lui fascinantă, retrași amândoi la țară, un personaj pe care cumva îl ignorasem în romanele precedente tinde să devină unul dintre personajele mele favorite: Hardwick, polițistul fără de care Dave Gurney nu ar putea nicicum să aibă acces la documente secrete, detalii despre anchete, în general cam toate detaliile oficial interzise celor ajunși la pensie și pe care Hardwick al nostru le sustrage inteligent dintr-un soi de frondă la adresa șefilor din poliție, dar mai ales față de FBI. Ei bine, Hardwick e genul de personaj care mută piesele din roman în mod convenabil pentru autor, dar e un personaj grozav, cu un caracter antipatic, dar cu o inteligență și o ironie fără greș.

Aș mai adăuga faptul că finalul romanului, construit cumva după același scenariu ca în primele două volume, nu mai surprinde atât de mult. Ca să fiu sincer până la capăt, mă așteptam ca totul să se termine și mai spectaculos și să aflu că acel criminal în serie e nu știu ce personaj familiar la care nu m-am gândit până atunci. Dar nu e chiar așa și nici rezolvarea tuturor problemelor nu mi-a oferit nu știu ce satisfacție. Eram mai curios de întâmplările secundare, de iubitul gelos și cam dubios al tinerei, de neplăcerile de la ferma lui Gurney despre care veți afla citind cartea, de bețele în roată puse de FBI. Și cred că de fapt în asta constau farmecul și calitatea cărții: detaliile și povestea de fundal. Pentru că seria de crime nerezolvate și problemele acelui individ, sincer, m-au cam lăsat rece. Concluzia, pe scurt? În continuare o serie bună, dar parcă autorul pare mai lipsit de inspirație decât la începuturi. Sper că își revine pentru că personajele din romane merită intrigi ceva mai bine construite decât ce oferă romanul de față.

Cartea poate fi cumpărată din Book Corner sau Universității, dacă treceți prin Cluj, sau de pe siteul editurii Paladin sau Cartepedia.ro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.