Brandon Sanderson – Skyward. Seria Skyward #1.

Notă Goodreads: 3 stele jumătate.

Printre multele planuri de început de an, mi-am propus să recitesc unele cărți de Sanderson (să le scriu și niște mini-recenzii care să mă ajute în viitor când voi citi volume noi din serie și uit personaje etc.), dar și să îi citesc cărți noi, la care nu am ajuns până acum. Seria Skyward, Mistborn din care am citit doar un roman de la Trei, celebra serie The Stormlight Archive din care am citit primul volum de la Paladin și ar cam trebui recitit pentru a mă apuca de al doilea, nuvele, povestiri etc. Sanderson e unul dintre cei mai prolifici autori așa că e e greu să ții pasul cu el.

Încep anul, de fapt e un roman început în 2019 și terminat acum, cu „Skyward”. Un roman SF (primul de acest gen pe care îl citesc scris de Sanderson dacă nu pun la socoteală „Steelheart”) care începe o serie de patru volume din ce am văzut pe Goodreads, din care sunt scrise doar două. E un univers nou, Young Adult, dacă mă întrebați pe mine. Însă un Young Adult atractiv, asemănător poate cu ce face Pierce Brown, deși lipsește violența și numărul mare de personaje. Un alt exemplu care îmi vine acum în minte, dat fiind faptul că l-am citit recent, e romanul „Artemis” al lui Andy Weir, însă ceva mai complex decât acolo.

Despre ce e vorba însă în „Skyward”? Suntem pe o planetă numită Detritus în care urmașii unei flote umane trăiesc în peșteri și foarte puțin la suprafața planetei. În mare parte pentru că sunt nevoiți să lupte aproape zilnic contra unei flote străine ce aparține unei rase despre care nu se știe mai nimic, decât că vor să extermine rasa umană. Această rasă se numește Krell, iar navele sale lasă foarte puține indicii despre cei care le pilotează atunci când sunt distruse. Cei de pe Detrius trăiesc în clanuri diferite, moștenite în urma împărțirii tehnice originale, cea de pe navele cu care au călătorit prin spațiu. Tot ce se mai știe acum e că umanitatea a pierdut războiul contra unei alte rase extraterestre și în fuga pentru supraviețuire navele s-au prăbușit pe această planetă unde au dat peste o altă rasă extraterestră violentă. Evident, pe măsură ce citim, descoperim detalii despre misiunea inițială și despre sensul războiului și al conflictului actual. Deocamdată, planeta e înconjurată în atmosfera înaltă de un înveliș „antic”, asemeni unui brâu, construit probabil de o altă civilizație, poate cea care locuise pe Detritus și a fost distrusă de krelli, înveliș care se deteriorează și din care se prăbușesc constant mașinării și resturi. Krellii locuiesc undeva în spațiu dincolo de înveliș. În mod ciudat, nu pot strecura prin acest înveliș mai mult decât 100 de nave de luptă pentru o singură bătălie. Din când în când navele de luptă însoțesc o navă mai mare, un soi de „purtătoare de bombe”, care ar putea distruge orașele oamenilor și tunelurile în care trăiesc. Lupte crâncene se dau de fiecare dată când apar astfel de nave și o asemenea luptă legendară stă la baza poveștii noastre. Pentru că în acea luptă unul dintre cei mai buni piloți, tatăl Spensei, personajul nostru feminin principal, în vârstă de 17-18 ani, și-a trădat camarazii și aparent a fugit de la locul luptei, fiind doborât de prietenii săi. De atunci Spensa a crescut cu apelativul de „fiica lașului” și acest nume i-a întunecat copilăria și atmosfera din familia sa. V-am spus că oamenii sunt împărțiți în triburi, însă sunt împărțiți și într-un soi de clase sociale care se bazează pe sistemul de recompensă al „meritelor”. Piloții sunt cei mai importanți în ierarhie, iar moștenitorii piloților din vechime au devenit un soi de aristocrație bogată, care-și permite hrană și un trai de lux, inclusiv moftul de a locui în peșterile cele mai adânci, cele care sunt cele mai sigure în cazul unui bombardament al krellilor.

Spensa vine dintr-o familie săracă, chiar dacă tatăl ei a fost pilot. Însă un dezertor. Vânează șobolani pe care mama sau bunica ei îi prepară și îi vând în piață. Visul ei e însă cel de a deveni pilot, asemeni tatălui, și de a demonstra că tatăl său nu a fost un laș. Prin urmare, întreg romanul e dedicat încercării de a intra la școala de piloți, apoi cursurilor, pregătirii și luptelor. Totul presărat cu multe obstacole puse la cale de administrație care crede că Spensa moștenește de la tatăl său un „defect”, un soi de boală care face oamenii să trădeze și să se alăture krellilor. Aici sunt multe amănunte pe care nu le voi pomeni, trebuie citit romanul.

Spensa se descurcă bine în școală, ba chiar peste medie. Nevoită să locuiască în afara școlii, își găsește o peșteră în care descoperă ceva ce îi va schimba viața și, în fapt, și destinul întregii colectivități. O mașinărie capabilă să lupte contra krellilor și cumva să o ajute să descopere adevărul despre tatăl ei, dar și despre sensul luptei oamenilor contra rasei extraterestre. Romanul îmi amintește de celebrul „Jocul lui Ender” al lui Orson Scott Card, având momentele sale tragice, amuzante, apoi din nou tensionate și încrâncenate. Psihologia personajelor, majoritatea adolescenți entuziaști, e destul de volatilă, prin urmare și deciziile lor sunt la fel de glorioase sau tragice precum vârsta. Romanul se termină odată cu descoperirile pe care Spensa le va face despre krelli și despre lupta oamenilor contra lor. Evident, probabil că volumul doi va fi dedicat luptei contra krellilor în spațiu și încercării de a părăsi această planetă neprietenoasă cu locuitorii ei.

Concluzia? Roman antrenant, chit că din punct de vedere psihologic, personajele sunt instabile, iau decizii pripite, deseori cele mai proaste posibil. Adulții sunt văzuți tot prin prisma adolescenților, fie orgolioși și răi, fie înțelepți și tragici în suferința lor. E un roman distractiv, fără să fie inovator. Însă Brandon Sanderson pare să știe cum să scrie bine și să-și conducă personajele cu măiestrie printr-o intrigă coerentă cap-coadă. Ușurința acesta te face să citești repede povestea Spensei, în ciudat multor momente previzibile. E cu siguranță o carte dedicată adolescenților. Nu îmi dau seama dacă va face trecerea spre literatura pentru adulți sau va încerca să scoată tot ce e mai bun din acest gen. Un roman de 3,5 stele. Poate 4-5 dacă îl evaluezi doar prin prisma literaturii Young Adult.