James Baldwin – Dacă strada Beale ar putea vorbi. Black Button, 2019

Rating Goodreads: 3 stele jumate.

Dacă mă întrebați ce știam până acum câțiva ani despre James Baldwin, vă spuneam că mai nimic. Între timp au apărut 3 romane la noi în traducere – „Altă țară” (Paralela 45, 2017), „Camera lui Giovanni” (Black Button Books, 2018) și „Dacă strada Beale ar putea vorbi” (tot la Black Button, anul acesta). Așa că, inevitabil, am aflat mult mai multe despre scriitorul de culoare american, celebru pentru tematica sa rasială și sexuală din romane și eseuri.

Titlu romanului de astăzi e inspirat de o piesă de blues din 1916, însă interpretarea de mai jos mi se pare excelentă:

„Dacă strada Beale…” (traducere Elena Marcu) e o poveste de dragoste tragică petrecută în Harlemul anilor 60-70, probabil, într-o lume în care negrii încă se lovesc de zidul dur al rasismului și sistemul judiciar nu face decât să confirme rasismul forțelor de poliție. O poveste tragică, scrisă bine, cu personaje care acum par puțin stereotipe, însă probabil sunt personaje și întâmplări inspirate din copilăria autorului în Harlem și experiențele sale deloc fericite în compania polițiștilor.

Despre ce e romanul? Personajul principal, o tânără de 19 ani, Tish, rămâne însărcinată, iar iubitul ei e arestat pentru un presupus viol și închis în așteptarea procesului. Tish e o tânără negresă ce provine dintr-o familie destul de săracă, iar Fonny, iubitul ei, e la fel ca ea, sărac, însă destul de naiv în privința viitorului. Familia lui Fonny nu e foarte încântată de Tish, motivele fiind multiple: fata nu e nici bogată, nici frumoasă. Mai mult de atât, are pielea închisă la culoare, mult mai închisă decât ce a lui Fonny, lucru care dovedește că rasismul își construiește propria identitate în comunitățile de negri. Viața în Harlem e dificilă, poliția hărțuiește permanent oamenii de culoare, iar șansele de a trece de anii tinereții sunt mici: furturi, crime, violuri, droguri. Tinerii de culoare, mai ales bărbații, sfârșesc fie în închisoare, fie uciși pe străzi.

Fonny își dorește mai mult de la viață, așa că în timpul liber sculptează și pare să se priceapă destul de bine. Însă e arestat pentru un presupus viol și justiția pare să îi însceneze cazul destul de ridicol, dar eficient, așa că viitorul lui Fonny ține fie de o condamnare la moarte, fie la închisoare pe viață. Femeia violată, albă, susține că Foony e vinovat, deși cititorului îi e sugerat că de fapt culoarea neagră a violatorului e pricina, iar Fonny e servit pe post de țap ispășitor. Nu contează vinovatul, atât timp cât încă un negru e trimis către moarte.

Familiile celor doi nu se înțeleg deloc, exceptând bărbații, însă sunt nevoite să facă orice efort posibil pentru a produce banii necesari avocatului. Întreg romanul surprinde eforturile negrilor, deseori zadarnice, de a încerca să echilibreze balanța socială. Meseriile cinstite și dificile, adevărul, cuvântul unui negru, toate valorează aproape nimic prin comparație cu cel mai amărât și jalnic alb. După cum am spus, romanul descrie o poveste tragică de dragoste. E scris curat, brutal uneori în limbaj, cu personaje corect construite, deși uneori dominate de trăsături și gesturi stereotipe. Nu e o poveste care să te țină noaptea treaz, însă e o poveste întunecată dintr-o perioadă dură a Statelor Unite pe care aș fi crezut-o ceva mai blândă cu persoanele de culoare.

„Dacă strada Beale ar putea vorbi” e un roman cu morală până la un punct. Nu scuză faptele negrilor, însă nici nu le scoate la lumină. E un roman despre poliția și justiția albă coruptă și despre incapacitatea unor persoane de culoare să se apere. Furtul, violența și ura par arme mai potrivite decât adevărul, cinstea și corectitudinea. Da, e puțin tezist. Însă chiar și așa mi-a plăcut. Am văzut că există și o ecranizare premiată a romanului pentru cei curioși.

Una peste-alta, un roman bine scris, însă nu suficient pentru a îmi face o imagine relevantă despre James Baldwin și despre talentul său. Voi încerca și romanul tradus la Paralela 45. Apoi mai vedem.

Cumpără cartea de pe siteul editurii Black Button, cartepedia.ro sau din librăriile Book Corner sau Librarium Universității, dacă ești prin Cluj. Ocazie cu care putem să stăm și de vorbă, preț de câteva minute.