• Războiul comercial dintre SUA și China lovește și în industria de carte. Bookseller anunță că noile măsuri impuse de administrația TRUMP vor adăuga un plus de 10% taxă pe cărțile importate din China, inclusiv cele ale autorilor americani. Cum o bună parte din cărțile de pe piața din State e tipărită în China… Știrea aici
  • O recenzie scrisă de Florin Pîtea la romanul Quiksilver de Neal Stephenson, un prozator din care am 2 romane acasă pe care le-am început de câteva ori și de care tot mă împiedic. Musai să le citesc anul ăsta și, poate, să îmi fac curaj pentru altele, în engleză. E unul dintre scriitorii cult în SF, și e pe listă de prea multă vreme. Recenzia aici.

  • Un articol straniu în Adevărul (aici) care anunță că un poet român a vândut în Spania peste 70.000 de exemplare din primele sale două volume, ceea ce îl duce clar în topurile internaționale pentru vânzarea de poezie. Straniu, pentru că nu am auzit de el, nu știu cum scrie, probabil ceva mai comercial. Însă e cu adevărat o știre de senzație. Mă mir că nu l-a tradus nimeni pe la noi. Poezia pentru mase a prins multă vreme și pe aici, dovadă că un Păunescu e în continuare iubit de cititori. Însă poate că Miguel (Mihai) Gane e un poet excelent care scrie pe gustul publicului. Să nu vorbesc aiurea.
  • Am început recent un fantasy excelent – Cine se teme de moarte de Nnedi Okorafor (Polirom, 2019). Are o scriitură mainstream, poate așa se explică publicarea lui într-o colecție nespecializată pe SF sau Fantasy. Până când îl voi termina, las aici un link cu recenzia lui Liviu Szoke, poate vă convinge să o citiți.