Unul dintre cele mai bune seriale SF disponibile momentan e seria Expanse, acum în curtea Amazon. După toată nebunia de la finalul celui de-al treilea sezon, când s-a anunțat că serialul este anulat, ceea ce ar fi confirmat încă o dată că industria serialelor TV e o industrie destul de stupidă care analizează audiențele americane și cam atât, iată că Amazon a intrat în joc și probababil că asta e una dintre veștile excelente. Ieri au apărut primele imagini din nou sezon, las și eu mai jos:

Trebuie spus că serialul are la bază seria Expanse scrisă de James S.A. Corey, una dintre seriile space opera excelente, care nu te plictisește în niciun moment. Mi-am luat toate cărțile apărute, cu cititul sunt pe la volumul 7. Mai jos edițiile mele, volumele 7 și 8 sunt pe lista de lecturi pentru iulie-august-septembrie. Cu țârâita, că e mai bine așa.

Ultimul volum, cel de-al nouălea, e anunțat pentru 2020. Cum volumul opt a apărut cu ceva întârziere, e posibil ca și ultimul să treacă printr-o serie de amânări, decizii de marketing, moment oportun etc.

La noi, editura Paladin a tradus primele două volume, urmând din ce am văzut să publice cel de-al treilea roman anul acesta. Coperte mai puțin inspirate (preluate după o ediție germană), ritm mai greoi de apariție și probabil reticența multora în a se apuca să citească o serie atât de lungă sunt câteva dintre problemele care stau în calea succesului seriei în limba română.

Cei care nu au citit încă (și vă recomand să o faceți dacă sunteți amatori de SF space opera, de bătălii în spațiu, intrigi rapide și mult suspans) trebuie să știe că primele 3 romane din serie alcătuiesc o trilogie unitară. Cumva, povestea are început și are un soi de sfârșit intermediar. Serialul preluat acum de Amazon a ajuns la volumul 4 pe care probabil îl vom vedea ecranizat din decembrie, anul acesta. Sezonul 3 a fost însă unul grăbit (probabil pentru că producătorii credeau că nu vor mai avea șansa de a-l continua și au vrut să-l ducă până la capătul cărții 3). Romanul mi s-a părut mult mai bun, deși îmi sunt dragi personajele și atunci când citesc am în minte imaginea lor din serial.

Așa că merită de citit romanele, eu tot sper să prindă la publicul larg și să devină o serie de referință și la noi. Lucru care ar duce măcar la cumpărarea drepturilor pentru următoarele cărți. Al patrulea volum continuă povestea, însă e un roman de trecere înspre o a doua etapă din serie. Aflăm câteva lucruri despre creatorii protomoleculei, politica sistemului solar o ia razna, apar colonii peste tot și fiecare colonie vrea să devină independentă, în ciuda opoziției corporațiilor. Deschiderea accesului către ale sisteme solare înseamnă o nouă goană după aur, Marte riscă să rămână pustie și de visurile ei de terraformare se poate alege praful, iar OPA și the belters devin inutili. Într-o lume în care există mii de posibilități de a locui pe planete noi, interzise din cauza presiunii atmosferice celor născuți pe centurile de asteroizi, viitorul OPA e sumbru și pare destinat dispariției lor în următoarele decenii. Prin urmare un nou conflict mocnește și răbufnirea lui e mai periculoasă ca niciodată pentru Marte și Pământ.