Andrea Camilleri (6 sept 1925 – 17 iul 2019)


Probabil unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Italia și unul dintre cei mai celebri autori de romane polițiste care l-au făcut celebru pe comisarul Montalbano. La noi, editura Nemira a tradus 7 romane, așa cred. Mai jos o poză cu edițiile pe care le am eu. Am citit unul sau două dintre ele, traduse excelent de Emanuel Botezatu. Am tot promis că mai citesc, sunt grozave, spumoase în limbaj și oralitate. Aflând ieri că a murit Camilleri, măcar atât pot face și eu. Să îi citesc cărțile.

Cum nu citesc în italiană, am de gând să citesc restul traducerilor apărute la noi, și probabil, când voi avea timp, voi mai cumpăra câteva în engleză. E un autor foarte bun care din păcate nu a prins la noi. Lucrez într-o librărie, știu ce spun. Nu îmi dau seama de ce. Prima ediție nu avea coperte grozave, însă nu cred că acesta e motivul. Știu târguri de carte în care un volum costă câțiva lei (2, 3 parcă), și tot nu le lua lumea. Păcat. Sper să reușesc să conving măcar câțiva cititori să încerce un roman de Camilleri. Garantez că nu-l vor lăsa din mână. Și, poate, cine știe, într-un viitor mai depărtat să revină pe mesele de noutăți din librării.

Așa că voi reveni cu câteva scurte recenzii.

4 thoughts on “Andrea Camilleri (6 sept 1925 – 17 iul 2019)

    • pe nemira văd că sunt primele romane la 5 lei. poate și prin librării se mai găsesc, zic să dai o comandă. mie mi-a plăcut foarte mult. e și un serial realizat după cărți. nu e rău.

  1. Pingback: Scurte #626 | Assassin CG

  2. Am citit de două ori fiecare dintre cele 7 cărţi ale lui Camilleri traduse la noi şi cred că am să pun din nou mâna (şi ochii) pe ele. Mare păcat că aventurile lui Montalbano nu au prins şi în România, iar editura Nemira pare că a renunţat definitiv la această serie (ca şi la multe altele, dar asta e o altă discuţie) ! De menţionat că în Italia, pe lângă cele 34 episoade cu acest poliţist ieşit din normă, s-au turnat alte 13 cu “il giovane Montalbano”. Primele episoade au apărut şi la TVR 2, iar în ele am putut vedea cum Luca Zingaretti a intrat cu brio în pielea simpaticului “Montalbano sono”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.