Pentru că tot citesc Hemon acum, ţin să menţionez că el editează de doi ani încoace o antologie de proză europeană. Un soi de catalog de prezentare pentru publicul şi editurile de peste tot (dar mai ales din State) a unor posibili scriitori de vârf din literatura ţărilor europene. Prima ediţie a apărut în 2010, cu o prefaţă semnată de Zadie Smith. Cuprinde scriitori din 30 de state, iar România era reprezentată de Cosmin Manolache cu Three Hundred Cups, cel care debutase la Polirom în primul val cu Ce faţă cumplită am (aici link). Nu l-am citit aşa că nu mă pronunţ în privinţa alegerii.

(click pe copertă pentru a ajunge pe siteul editurii)

A doua ediţie, Best European Fiction 2011, a apărut deja, prefaţată de Colum McCann (se vede clar în fotografie). Am răsfoit puţin siteul edituri (Dalkey Archive Press) şi observ că au în traducere pe Ţepeneag şi pe Lucian Dan Tedorovici (cel din urmă cu Our Circus Presents). Posibil să fie şi alţii, nu am căutat foarte mult. Cărţile arată bine şi găseşti autori recenţi de peste tot.

Cuprinsul conţine  şi câţiva autori traduşi în română, dar şi multe nume necunoscute, mie cel puţin. Printre cunoscuţi: Ingo Schulze, Ognjen Spahić, Olga Tokarczuk, Gonçalo M. Tavares. Iulian Ciocan reprezintă Moldova. La Polirom i-a apărut acum câţiva ani Înainte să moară Brejnev, un roman simpatic, destul de bine construit şi fără complexe. (aici link), iar anul acesta, Tărâmul lui Saşa Kozak, roman publicat de Tracus Arte şi pe care încă nu am apucat să îl văd. România e reprezentată de Lucian Dan Teodorovici (aici un interviu cu autorul pe siteul editurii). Una peste alta, văd că ne promovează alţii. Şi încă suficient de bine. Nu ştiu criteriile de selecţie care au stat la baza alegerilor, aşa că nu mă pronunţ asupra numelor. Se putea şi mai bine, se putea şi mai rău. Bine că este şi bine că se fac antologiile astea.

De pildă, aceeaşi editură a scos o antologie dedicată doar literaturii române în 2010. Autori mulţi, suficient cât să-ţi facă o idee. Şi un titlu care să promoveze, nu doar să apară pe copertă: Writing From Postcommunist Romania.