“Americanii, stabilim noi, ies afară după ce se spală pe cap, cu părul încă ud – chiar şi iarna! Suntem de acord că nici o mamă bosniacă întreagă la minte nu i-ar permite copilului ei să facă aşa ceva, toată lumea ştie că dacă ieşi afară cu părul ud, poţi să răceşti la cap şi să mori.

Aici, de regulă, intervin eu şi spun că soţia mea, americancă, deşi e neurochirurg – un doctor de creiere, atenţie – face acelaşi lucru. Toţi cei de la masă dau din cap, îngrijoraţi nu numai pentru sănătatea ei, dar şi pentru dubioasa mea căsnicie interculturală.

Cineva menţionează neapărat şi enigmatica absenţă a curentului în Statele Unite: americanii îşi ţin toate ferestrele deschise şi nu le pasă că sunt astfel expuşi la curent, deşi se ştie foarte clar că expunerea la curent poate provoca o răceală la cap. În ţara mea, oamenii se feresc de curenţii de aer.”

Aleksandar Hemon, născut în Sarajevo în 1964, pleacă în State, unde locuieşte şi acum. Scrie despre emigranţi, despre europa estică şi câştigă câteva burse. A publicat două volume de povestiri şi două romane. Romanele au apărut la Polirom (Omul de nicăieri – 2010 şi Proiectul Lazarus – 2011).  Ambele traduse de Dan Sociu. Finalist National Book Award şi National Book Critics Circle Award.

 

Advertisements