În 2009 (eu am văzut-o în 2010 şi se numeşte Regal poetic) apărea la Casa Cărţii de Ştiinţă o antologie de cronici semnată Constantin Abăluţă. Poet recunoscut, cronicar dârz şi un scriitor destul de activ în lumea literară, Abăluţă adună cronicile despre poezie în 200 şi ceva de pagini, construind vrând/nevrând un soi de canon poetic. Neasumat ca teorie, canonul se construieşte prin practica textelor scrise, de vreme ce în prefaţă autorul scrie că a ales să “nu facă cronică negativă”.

Cartea e ok, multe texte sunt expresive şi nuanţează bine fenomenul poetic al ultimilor ani. Sunt şi gafe, autori minori prinşi cu 2, 3 cronici şi declaraţi la momentul respectiv de prim raft. Oricum, nu din acest motiv scriu rândurile acestea. Ceea ce m-a surpins e introducerea cărţii, mai bine spus, paragraful introductiv din care nu înţeleg nimic. Dar să dau cuvântul autorului:

“A scrie despre poezie este un curaj pe care poeţii şi-l justifică cel mai bine. Nu că non-poeţilor le-ar fi interzis acest lucru, însă vai, cel mai adesea, aceştia scriu numai din cap, punând la bătaie cunoştinţele acumulate în domeniu şi, rareori, dintr-o iubire care să echivaleze cu aceea covârşitoare a creatorului. Căci iubirea creatorului este înnăscută, se confundă cu sângele din vene şi cu aerul din plămâni şi, chiar în condiţii cât de vitrege, este inexpugnabilă.”

Aşa deci.

Sincer, după aceste rânduri, dacă nu aş fi citit numele lui Abăluţă pe copertă,  în următorul minut aş fi aruncat cartea înapoi în raft. Pentru că ceea ce spune Abăluţă, dincolo de poeticitatea largă şi siropoasă a-la Nichita, sună a crez romantic care nu dă bine, da chiar deloc nu dă, în fruntea unui volum de critică literară, fie ea şi de întâmpinare. Prin urmare există poeţi şi non-poeţi, eu bănuiesc că mă încadrez în cea de a doua categorie. Şi că poeţii scriu din curaj şi iubire despre poezie iar non-poeţii nu pot ajunge la splendoarea iubirii, orbiţi fiind de cunoştinţele reci şi cumva scorţoase. Mă întreb despre ce iubire scrie Abăluţă când vorbeşte despre critica făcută de poeţi. Despre cea din cronicile optzeciştilor, plină de splendoare, apoi de invidie, apoi de amintire. Despre cea a lui Păunescu şi gaşca, în plină groază comunistă. Ori a lui Mincu în luptă cu toate celelalte bisericuţe literare. Poate cea a lui Ţone, încercând să premieze cât mai mult pentru a nu fi mai jos decât colecţia de la Cartea Românească?

Vedeţi dumneavoastră, domnule Abăluţă, criticii, aşa fără de iubire în vene, sunt şi ei oameni, au prieteni care le dau cărţi proaste şi le mai fac şi cinste cu câte o bere, două, mai au şi o rată la bancă. Apoi lucrează la reviste, ori, după cum prea bine ştiţi, fiecare revistă reprezintă un club de interese şi tendinţe, atât în critică, cât şi în viziuni asupra literaturii. Că aşa e pe la noi şi mai peste tot. Tot ei încearcă să obţină şi premii şi să-şi laude protejaţii cât mai mult, lovind cu putere în pariurile celorlalţi. Apoi unii mai şi reuşesc, alţii, însă, o dau în baltă rău de tot. Din când în când, caz rar pe la noi, unii recunosc greşelile făcute în texte scrise nu cu mult timp în urmă – dar asta se întâmplă rar şi trece aproape neobservat în presă.

Criticii şi, bănuiesc ceilalţi non-poeţi care se apucă să scrie despre poezie, o fac aşa cum pot. Însă să ştiţi ceva, domnule Abăluţă, poeţii nu sunt cu nimic mai speciali. Toate tarele pe care le au criticii, cu sau fără iubire pentru ceea ce fac, le au şi poeţii, cu sau fără iubire pentru ceea ce fac. A crede că un poet e mai din fenomen decât un critic e, cel mai adesea greşit. Majoritatea poeţilor de la noi nu citesc poezie universală, ba, de multe ori nici măcar pe cea a colegilor de limbă. Aşa că pun serios la îndoială disocierea metaforică făcută de dumneavoastră. Aşa, non-poet cum mă simt eu acum.