În Ţarul, ultimul film al lui Pavel Lunghin există o scenă ce-ţi încătuşează imediat privirile: ţarul, după ce dă ordin să fie ucişi mai toţi opozanţii politici în spiritul nebuniei ortodoxiste, se trezeşte noaptea dintr-un coşmar cu ochii roşii de furie şi spaimă. Urmează un dialog nebun între ţarul atotputernic şi fantoma celui ucis, însă dialogul e conversaţia unui schizofrenic care preia, pe rând, rolul celor doi. Imaginea grandomaniei pusă faţă în faţă cu nebunia şi ura. Rusia Ohranei şi a cuvintelor Domnului e mai pustie şi mai duplicitară ca niciodată, iar Pyotr Mamonov joacă un rol de zile mari.

Unii au piratat deja filmul şi l-au pus pe siteuri creştine. Vezi exemplul http://apologeticum.wordpress.com, unde se putea downloada gratis. Sub linkul către download găseşti un dialog transcris parcă din textele lui Daniil Harms:

“Niculina: si“muntele sacru”va recomand sa-l vizionati.
Teodor: de unde am putea lua subtitrarea? pute-ti sa o posta-ti undeva va multumesc Doamne ajuta.
Admin: am pus filmul pe transfer.ro si va fi valabil pana pe 12 ianuarie pentru descarcat.
Ama: Scuzati-mi nestiinta,de ce va e valabil doar pana pe 12 ianuarie pt descarcat? Se impune cumva o cenzura pt internet de la aceea data?
Admin:  serviciul de pe transfer.ro atat permite gazduirea unui fisier: 10 zile.”

Nu oameni buni, nu se impune nici o cenzură. Un tip a piratat filmul şi atât îl poate ţine pe un site simplu de utilizat. Nu se cenzurează, nu se interzice, nu e coada dracului. Doar ideea de furt, ilegalitate etc. a demersului. Chit că e pentru propăşirea neamului… care neam, mai mult ca sigur nu pricepe.

Advertisements