Au apărut două cărţi care merită cumpărate. “Scrisori către Olga” ale lui Havel (Art, 28,95 lei) şi “Pentru buna întrebuinţare a timpului”, continuarea celebrului jurnal al lui Radu Petrescu (Paralela 45, 29,00 lei). Continuarea jurnalului mi se pare un eveniment editorial (ediţia de faţă cuprinde anii 1971-1976) despre care voi vorbi mai târziu. Momentan mă delectez cu cafele nenumărate şi scrisorile către Olga, un soi de scriitură care are eleganţa, pragmatismul şi o obsesie temporală ce nu sunt departe de Radu Petrescu. Până când citesc toată ediţia de la Art (apropo, coperta cărţii e semnată de Andrei Gamarţ, unul dintre cei mai buni ilustratori de carte de la noi, iar seria Biblioteca ideală mi se pare extraordinară chiar şi luată ca obiect pentru bibliotecă), două citate din scrisorile scrise în puşcărie:

“Am văzut în ziar o poză a noului guvern din Nicaragua. Arată ca o mulţime de studenţi agitaţi la filozofie şi mi-au câştigat bunăvoinţa.”

“Decât să te grăbeşti să recuperezi datoriile, mai bine adună cărţile împrumutate. Lista e printre lucrurile mele. Unii prieteni au de la mine  cărţi destul de rare de foarte mult timp – poate au ajuns să creadă că asemenea împrumuturi se uită!”

Advertisements